Demencia?

Írta: Admin

Érdekes cikkel futottunk szembe, Heisler András évekkel ezelőtti kilejentését próbáljuk megérteni a mai helyzet tekintetében.

Heisler András

” Mostantól választják a rabbikat”

Népszabadság, 2004 Július 3.

A rabbik kinevezésének és szerződtetésének joga a Síp utcai központtól a zsidó közösségekhez kerül. A Mazsihisz ezzel visszatér a szocializmus idején megszakadt tradícióhoz. (A működéshez szükséges alapjuttatást a hitközségeknek továbbra is a Mazsihisz központja adja.) Heisler úgy látja, a rabbikközött akadnak olyanok, akik tartanak ettől a megoldástól…

Népszabadság, 2004 Július 3.

Ugye milyen érdekes? Eltelt 16 év, és a fenti mondatokból az idők során kikerekedett egy, a vallási vezetéssel folyamatosan hadakozó, (kivéve persze azokat, akik bármit megtesznek a kérésére) a rabbikat munkavállalónak, alkalmazottnak képzelő ember képe.

Mi vezethetett idáig? Ok lehet Heisler régóta dédelgetett terve, a reformok bevonzása a Mazsihisz berkeibe. Ok lehet a kedvenceivel, és a reform mozgalmak szerepvállalásával szemben álló Rabbikar is. Heisler példát akar statuálni, kell az erő mutatása. Bármi áron.

Heisler második elnökségével megkezdődött a Mazsihisz Heisleri önképére való formálása. Azt látjuk, hogy az első elnöksége idején is fura játékot játszott, elkezdődött az ellenségkép keresése, és erre a legjobb préda az Emih lett. Az az Emih, amelyik lényegében több és jobb jövőképet tud mutatni a fiataloknak, de ezt majd máskor boncolgatjuk.

Szóval elkezdődött egy új kommunikáció, egy olyan, ami belső ellenségeket akart találni. Aki nincs velünk az ellenünk. Ismerős mondatok nem? A folyamat rém egyszerűen zajlott, a küldöttek zömét át kell állítani a saját oldalamra. Sározzuk be őket, hassunk oda, hogy támadhatóak legyenek. Erre volt példa az egykori Miskolci elnök esete is. Tagadhatatlan, hogy ebben bőven benne volt Heisler keze.

Azzal azonban nem számolt, és itt hibát követett el, hogy ez a politika – a politikamentes Heisler Andrástól – kontaproduktív is lehet. Az is lett. Megjelent egy belső ellenzék. Ilyen volt például a Debreceni Hitközség elnöke, akit szintén megpróbált kilökni a porondról.

Közben szépen eljutott oda, hogy a vallási vezetőket is elkezdte támadni. Persze ez partner nélkül nem megy, volt is ebben segítsége egy felfelé törekvő ember személyében. Elérkezett lassan a vallási vezetőkkel szembeni támadás ideje.

Mire várt? Elő kellett készíteni a küldötteket, hangulatot kellett teremteni, és a jó alkalmat kellett megtalálni. Ez az alkalom szerinte (szerintük) Róna Tamás nyilatkozata volt. Ez sem volt persze előzmények nélküli, tudvalévő volt, hogy készül(nek) rá.

Innen kezdve lett minden. Elismert Rabbitestület, el nem ismert Rabbitestület, visszamenőlegesen elfogadott döntések, illegitim vádak, minden.

0 hozzászólás
1

You may also like