Hagyománytól a sárbatiprásig

Írta: Admin

“A rabbik kinevezésének és szerződtetésének joga a Síp utcai központtól a zsidó közösségekhez kerül. A Mazsihisz ezzel visszatér a szocializmus idején megszakadt tradícióhoz. (A működéshez szükséges alapjuttatást a hitközségeknek továbbra is a Mazsihisz központja adja.) Heisler úgy látja, a rabbik között akadnak olyanok, akik tartanaka megoldástól, pedig – tette hozzá – csak így lehet elérni, hogy egy közösség lelki vezetője a legteljesebb mértékig a gondjaira bízott emberek érdekében tevékenykedjen. A jó rabbit a közössége mindig szinte a „tenyerén hordozta” – mondta.” (Népszabadság 2004. július 3.)

Mondta 2004-ben. Eltelt 16 év, és a rabbikat sikerült levinnie az általa vezetett szervezetnek a “csak munkavállalók” vagytok szintre. Tekinthető ez a neológia megerősítésének? Nem túl valószínű. Egyházi státusz rabbik nélkül? Lassan ez lesz…Hacsak….

Hacsak nem az a cél, hogy a reform rabbik is bekerüljenek a Mazsihisz fizetési listájára, ezzel legalizálva és igazolva a vallási hátteret. Furán hangzik, de a történések – a reformok bevonása, a Hunyadi téren történek – erre hajaznak.

Ellenkezhetünk, hogy alapszabály módosítás kellene hozzá. Meglesz. Ugyan mit nem szavaztak még meg eddig? Minden átmegy a küldötteken mint kés a vajban.

Nem lesznek női rabbik a rabbikarban…Még nem, de a reform rabbikat pár perc alatt legalizálják az Orzse fura urai, feltöltve ezzel a rabbikar létszámát.

Ez van. Ezt akartátok…

A teljes cikk olvasható itt:

0 hozzászólás
0

You may also like