Az Iványi ügy másik olvasata

Írta: Admin

Heisler András 2012 óta próbálta a reform mozgalmakat a Mazsihisz kebelén belül látni. Ez a folyamat a végére ért. Iványinak a reform mozgalmon belüli névadása – zsidónak való elismerése – előrevetíti a Mazsihisz jövőjét is. A névadással kapcsolatban a Mazsihisz nem emelte fel a szavát, mondjuk úgy, hogy beletörődve elfogadja azt. Mi lehet ennek az oka?

Van ennek a történetnek egy olyan olvasata, hogy ez a teszt a neológ zsidóság felé. Amennyiben átmegy ez a fura névadás a rabbik, a hívők, a zsinagógákba járó emberek hangos ellenkezése nélkül, onnan kezdve nem lesz gátja ezeknek a folyamatoknak. Hogy miért érdekes ez? A reform mozgalmak társult tagjai a Mazsihisznek – ne feledjük, szavazati joggal is rendelkeznek.

A reform mozgalom kisegíti a Mazsihiszt. Megteszi azt, amit Heislerék a Mazsihisz égisze alatt – számítva az ellenvéleményekre – nem mernek (még) megtenni, felülírják a vallási szabályokat. Komolyan elhisszük, hogy ez a névadás a reform és Iványi ötlete lenne? Nem. A Mazsihisz ötletét teszi meg a “kistestvér”…

A következmények? Eddig is voltak neológ rabbik akik tömegesen térítettek be embereket – akár demens, önmagával sem tisztában lévő embert is -, hiszen kell a létszám. Innen kezdve lényegesen nőni fog a “zsidók” száma. Papíron. És mi erősödik ezzel papíron? A Mazsihisz. Értjük ugye? 10 neológ zsidó és 30 reform zsidó a statisztikában 40 Mazsihisz tagként fog megjelenni. Jó a matek.

A Mazsihisz hivatkozik a Sulchan Aruchra – de ezt behunyt szemmel teszi. Reform rabbi a neológ zsinagógában? Belefér. Reform névadás? Belefér. Mára már minden belefér. Csak legyen pénz lóvéra.

Tiszta bolondok háza.

0 hozzászólás
0

You may also like