Zsidó reneszánsz?

Írta: Admin

Látható változáson megy keresztül a Mazsihisz kommunikációja, legalábbis kifelé, azóta, hogy megváltak a fő kommunikátortól, Danks Emesétől.

Az eddig eltelt idő alatt a H.A. vezette(?) Mazsihisz sűrű nyelvcsapásokkal igyekszik a kormány felé törleszkedni, ezt mutatja a Covid elleni kormányintézkedések megköszönése, Orbán izraeli látogatása okán íródott cikk is, amit elvileg H.A. jegyez.

Oké, tudjuk, hogy egyedül nem képes ilyet írni, de bólintsuk rá, hogy ő volt 😊, ne vegyük el a kedvét.

Mi oka lehetett erre a levélre? Helyezkedés. Érdekes módon, az eddigi megszólalások főleg kormánykritikusak voltak, nem véltelen az sem ennek a fényében, hogy H.A. teljesen elzáródott a kormánytól, kivert kutya lett.

Ami teljesen kiverte H.A-nál és elvbarátainál a biztosítékot, az a Zsima és a magyar kormány közötti felhőtlen és pozitív kapcsolat. Semjén Zsolt, a miniszterelnök helyettese meghívta a Zsima tagjait, kötöttek egy, a vallásos zsidó emberek szemében igenis pozitív megállapodást, melyben a magyar kormány évi 51 millióval támogatja a szervezet céljait. Baj lenne? Nem. Egy dolog nagyon fontos ebben a megállapodásban, életképes lett egy neológ szervezet, ami nem a világi vezetés útmutatásai alapján működik, betölti azt az űrt, ami a mai Mazsihiszben nincs meg, a vallási vezetők, rabbik, kántorok elismerését. Versenyhelyzet lett, és ez nem baj. Felrázza talán az eddig szunnyadó, a vallási életet hiányoló, elkényelmesedett Mazsihisz tagokat. Ennek csak pozitív hozadéka lehet(ne), de nincs így. A megállapodás olyan mértékű gyűlöletet szabadított fel a Mazsihsiz világi vezetésében, amire eddigi történetében még nem volt példa. És ennek egyetlen egy oka van, annak a brancsnak a pénz és poszt éhsége, ami H.A. köré szerveződött. Érdekes álláspont az is, hogy két rabbi, akik eddig áldozatként, űzött vadként állították be magukat, hirtelen (?) ötlettől vezérelve, vagy parancsra, azokat a rabbitársaikat támadják, akik egyet tudnak érteni a Zsima céljaival. Kiből lesz a szökevény, kiből az üldöző? Érdekes pálfordulás, de várható volt.

A nagy kérdés, a Mazsihisz és a Bzsh közös gyűlésén lesz-e mersze H.A.-nak meglépni azt, hogy beváltva fenyegetését, kirúgja a pár nappal a nyugdíjazása előtt álló rabbit? És vajon átgondolta-e H.A. és köre azt, hogy ennek milyen üzenete lesz afelé a kormány felé, amelyik elismerte és támogatja a Zsimát…

Érdekes napok elé nézünk.

0 hozzászólás
0

You may also like