Halljad Izrael!

Írta: Admin

A múltkor szemrehányást kaptam egy olyan embertől, akinek adok a véleményére. Miért csak a rosszról írsz? – kérdezte, majd hozzáfűzte: sokkal ütősebb lenne a kritikád, ha a jót is megemlítenéd.

Ezennel megkísérlem.

Vitathatatlanul jó a Mazsihisz kezdeményezése, amelynek keretében elsőként Fináli rabbi urat hallottam, amint felolvassa a Smá Jiszráelt. Annak ellenére, hogy nem helyeslem semmilyen idegen nyelvű szöveg fonetikus megjelenítését, különösen, ha hangzóanyag is van mellé, mint jelen esetben, talán ez is elfogadható. Az viszont már nem, hogy a rabbi úr hibát ejt a szövegben a mintegy 40 másodperces felvételen (az 1 perc 09 másodpercből kábé ennyi a felolvasott rész). 0.49-nél ezt olvashatjuk: „veháju letotafot”, ami így helyes, a felolvasásnál viszont a „ve” kötőszó „u”-ra változik: „uháju…”. Van ilyen, ebben a szövegben is többször előfordul, de ebben az esetben nem indokolt, marad a „ve”. Aki meg akarja tehát tanulni legfontosabb imánkat (hallottam, egy betérni készülőnek azt mondták, kötelező kívülről tudnia), az az írott szöveget vegye figyelembe.

Aztán a felvétel végén ért a második csalódás, mikor megjelenik a leszakadt fedelű és gerincű Tanach. Engem arra tanítottak, hogy a szent könyvekre vigyázni kell. Egy rabbi biztosan sokkal többet forgatja, mint én, de nem lehetett volna egy ép példányt elővenni legalább a felvétel idejére?

Legyen pozitív a zárlat: jó a Mazsihisz kezdeményezése…

Somos Péter (szerk.: RZ megtisztelő jelzője szerint a Smúzoló alapítója…no comment. Vajon RZ rágalmazása is perelhető? )

0 hozzászólás
0

You may also like