„CSAK TISZTA FORRÁSBÓL” – PLUSZOK ÉS MÍNUSZOK

Írta: Admin

Örvendetes egy új zsidó weblap indítása, az első benyomás pedig igen fontos. A www.zsima.hu-t böngészve külön örömömre szolgált, hogy felfedeztem egy, a nyíregyházi hitközségről megjelent írást a tíz évvel ezelőtt lemondott elnök, Kertész Gábor összeállításában. Miután azonban elolvastam a cikket, már egyáltalán nem örültem.

     A címben jelzett pluszok és mínuszok a számadatokra vonatkoznak: a pontatlanság végigkíséri az írást. Lássuk.

     „Végül 1905-ben létrejött az Autonóm Ortodox Hitközség, mely 1922 és 1924 között felépítette a zsinagógáját” – így a cikk, amely forrást sem itt, sem máshol nem jelöl meg. Ezzel szemben Riczu Zoltán Zsidó épületek és emlékek Nyíregyházán című, máig etalonként számontartott könyve szerint: „Németi Sándor hitközségi elnök 1923. január 31-én építési engedélyt kért – benyújtotta az építendő zsinagóga terveit.” Az építkezés értelemszerűen ezt követően kezdődött meg, nem 1922-ben. 1924-ben az őszi ünnepeken rendkívüli engedéllyel már ott imádkoztak a hívek. A hitközség pedig nem 1905-ben, hanem egy évvel korábban alakult meg.

     „A nyíregyházi ’zsidólista’ több mint 4.700 nevet tartalmaz.” A Magyarországi Zsidó Hitközségek 1944. április című adattárból kiderül, hogy a két listán – merthogy kettő volt, nem egy – összesen 4.516 név szerepelt: ortodox hitközség: 2054, status quo: 2462.

     „…szembesülnie kellett az 1878-ban épített, a harcok alatt kiégett status quo zsinagóga pusztulásával…” Ismét Riczu Zoltán fentebb említett munkája alapján: az építés éve 1880.

     Aztán újabb téves adat szerepel a temetőről, ahol „közel 2.500 síremlék” van. A valós szám nem éri el a 2.200-at (lásd a temetőben bárki által megtekinthető nyilvántartási könyvet).

     Végül „A megye egyetlen mikvéje” nem egyetlen, hiszen Újfehértón évek óta üzemel egy kóser mikve. Csatolok róla egy fotót (saját felvétel).

     Évszámok, emberek, sírkövek. Miért fontos a pontosság, ha valaki adatokat sorakoztat fel? Nem akarok fölöslegesen válaszokat keresni, bízom benne, hogy ez a kérdés fel sem merül senkiben.

A kifogásolt írás itt olvasható:

http://zsima.hu/2021/01/24/regen-es-ma-nehany-sor-a-nyiregyhazi-zsidosagrol/

Somos Péter

0 hozzászólás
1

You may also like