Nagyvárad

Írta: Admin

Lőwy Dániel : Az úri város zsidó lakosai

A kötet a 21 fejezetes alapszöveg mellett Függeléket és forrásmunka-jegyzéket tartalmaz. Az alapszöveg első fejezete inkább bevezető, amely Nagyvárad jelentőségét, helyét a magyar kultúrában próbálja körvonalazni. Neves íróktól-történészektől kapta az Erdély kapuja, a Körös-parti Párizs, az alföldi Párizs, gúnyosan a Pece-parti Párizs, a Körös-parti Athén, a Vér városa (Ady), a magyar Birmingham, a magyar Bayreuth, a Körös-parti metropolisz, a Holnap városa, a Tegnap városa elnevezéseket. A szerző hangsúlyozza, hogy munkájának súlypontját a vészkorszak bemutatására helyezte. Ennek megfelelően a további 20 fejezet – benyomásunk szerint – három részre osztható. A 2–12. fejezetek a hagyományos történetírás módszerével mutatják be az 1940-es bécsi döntés idejéig a zsidóság váradi megtelepedését és történetét. A 13–20. fejezetek a magyarok bevonulásától a vészkorszak végéig tekinti át a történéseket, inkább az írott és szóban elmondott (oral history) visszaemlékezésekre alapozva, úgyhogy itt – magasabb szinten – a holocaust-emlékkönyvek módszeréhez csatlakozik. A harmadik rész egyetlen fejezet, a holocaust utáni történéseket próbálja összefoglalni.

Ha van lehetőségetek, olvassátok el. Nagyon igényesen megírt forrásmunka a Nagyváradi zsidó közösség történetéről, rengeteg forrásanyaggal, nevekkel, statisztikákkal.

Szorosan a témához kapcsolódik egy másik weboldal is, ez a Szatmár és környékiek történetéről szól, kutatható névjegyzékkel, születési, halálozási és házassági anyakönyv adataival, szerepelnek benne a környékbeli községek releváns adatai is.

Itt kutatható az adatbázis: http://szatmar.us/

0 hozzászólás
0

You may also like