Mazsihisz+Reformok = Neológia?

Írta: Admin

Érdekes mondatok hagyták el Heisler úr száját egy televíziós adásban.

A reformok beemelése a Mazsihisz berkeibe lenne a neológia fennmaradásának záloga? Sok baj van ezzel a mondattal. Ha burkolva is, de beismeri a Mazsihisz csődjét abban, hogy nem volt képes vonzó közösség képét mutatni a neológ felfogást követők számára. Így érthető, hogy valahonnan fel kell tölteni a létszámot, legyen az bárki…

Merev ragaszkodás a szokásainkhoz? Ragaszkodás a szokásainkhoz. Így igaz. Ragaszkodunk a Dohány megszokott életéhez, ragaszkodunk a zsidóság alapjaihoz, ragaszkodunk a Hegedűshöz, ragaszkodunk Pécs, Győr, Kecskemét múltjához, ragaszkodunk az őseink által élt és megélt neológiához. És itt a megélésen van a hangsúly, ami a Síp utcában érthetetlen fogalommá vált.

Nincs más út? Úgy néz ki, hogy igenis van. A ZSIMA felvázol egy alternatívát, egy vallásos ember számára vonzó lehetőséget arra, hogy ne csak az legyen hírértékű, hogy Heisler András vagy kedvencei éppen hol és mit adnak át vagy éppen adnak el… hanem az is, hogy rabbik, kántorok, tanítók tartanak előadásokat, hogy zsidó élet folyik vidéken, hogy nem önfényezésre használjuk a neológia köpönyegét, hanem erősítjük az összetartozást, a vallási életet, esélyt és lehetőséget adunk arra, hogy élhessünk és átélhessük vallásunk lényegét.

Tessék végre elfogadni: a Mazsihisz nem egyenlő Heisler Andrással, a Mazsihisz nem egyenlő a neológiával. A neológia NEM a Síp utcából indul ki. A neológia az ember és a hit találkozása, és tudjuk jól, a jelenlegi Síp utcai vezetésnek a hithez túl sok köze nincs.

0 hozzászólás
3

You may also like