Zsidó karrier nem zsidóként

Írta: Admin

A rend kedvéért: az, hogy a Mazsihisz nem ismer el hitközségként olyan közösséget, amelyben nincs legalább tíz felnőtt zsidó férfi, indokolt, érthető, természetes. Bizonyítani kell a zsidósághoz tartozásukat, mármint új hitközség létrehozásához. De mi történik, ha egyszer már elismert egy hitközséget, mivel megfelelt az említett feltételnek?

Több helyen és több beszélgetésben is felvetődött már a kérdés. Hogy lehet az, hogy nem zsidóként valaki karriert tudjon befutni a neológ zsidóságon belül. Talán van erre válasz, és a választ maga a Mazsihisz adja meg.

Vezetőségi tag akarsz lenni úgy, hogy nem vagy zsidó? Semmi akadálya. Csatlakoznod egy tradícionális hitközséghez, lehetőleg vidéken. Meg kell találnod azt a helyzetet, amikor nem kérnek tőled igazolást, anyakönyvet stb… Egyszerűen felvesznek tagnak. Megtörténhet? Megtörtént

A régi hitközségeknél nem vizsgálja senki a tagság feltételeinek meglétét, ez a hitközség belügye. Hogy erre mi ad lehetőséget? Egyszerű. A Mazsihisz régebbi, a 2000-es évekből való alapszabályából idéznék:

kinyilvánítja, hogy a Sulchan Aruch szabályait  követő személyek  közössége és ezen szabályok szerint működik

Ekkor még elvárás az alapszabályban az, hogy a személynek meg kell felelnie bizonyos szabályoknak. Ez megváltozott. Hogy is fest ez a mondat ma?

kinyilvánítja, hogy az Írott és Szóbeli Tan, valamint a zsidó vallásjogi hagyományok szabályait tiszteletben tartó szervezetek közössége, és ezen szabályok szerint működik.

Szó nincs arról már, hogy a tagnak bármilyen szabálynak meg kell felelnie, a szervezetre, a hitközség működésére vannak már csak szabályok. Ergo a bekerült kakukktojás(oka)t innen kezdve nem vizsgálhatja senki, ez a tradicionális hitközségeknél működik is. Így kerülhet be küldöttnek vagy akár a Mazsihisz vezetőségébe is bárki.

Vizsgálhatja bárki egy ilyen régi hitközség tagjegyzékét a Rabbitestület? Úgy áll a helyzet, hogy talán nem. Jelen ismereteink szerint egyetlen egy eset lehetséges, ha valaki a Besz Dinhez fordul jogorvoslatért. Amúgy nem tehet senki semmit. Ezt a kérdést még körül fogjuk járni egy következő posztban.

Így lehet szóbeszéd alapja pédául a Mosonmagyaróvári hitközség is. Egyszerű a képlet.

Mire jó ez így? Arra, hogy az Alapszabályban szavazati joggal rendelkező küldöttet a hitközségek adhatnak. Amennyiben nincs meg az Alapszabályban meghatározott 10 zsidó férfi tag, úgy a hitközség elveszíti hitközségi státuszát, és csak szórvány lehet, szavazati jog ebben az esetben nem illeti meg.

Keresi a Mazsihisz elnöke azt, hogy ki milyen vallási egyesület tagja, azonban nem vizsgálja azt, hogy vajon az Alapszabályban foglaltak szerint működik-e maga a szervezet. A szervezet tagjai megfelelnek-e a fenti feltételeknek. Paradox módon egy nem túl legitim szervezet vizsgálódik és hoz döntéseket.

Érdekes? Érdekes.

0 hozzászólás
0

You may also like