Bemutatkozott a Nyíregyházi Zsidó Hitközség

Írta: Admin

“Mindent tudok hát,drága herceg,

tudom, mi sápadt, s mi ragyog…”

— Francois Villon

Nem olyan rég volt chanuka és az az online fesztivál, amit ennek alkalmából rendezett a Nyíregyházi Zsidó Hitközség. A hat program közül négyről írok most, mindegyik megtekinthető a hitközség FB oldalán.

Advent második vasárnapján (!) volt egy süteménybemutató, amin a hitközség közösségi termében kívántak boldog karácsonyt az oda meghívott keresztény felekezetek (általam egyébként nagyra becsült) képviselői. Láttunk betlehemi csillag alakú sütit, megtudtuk, hogy a diót a rontás ellen használják (mennyivel másként nézek ezután peszachkor a charószetre!), és hogy a legfontosabb, hogy szeretetben tudjuk karácsonykor megülni Jézus születését. Persze kisült a fánk is, bekerült a csomagokba a karácsonyi sütik és a teagyertyák mellé. Milyen jó, hogy a készítői elmagyarázták, mitől lesz kóser!

A házigazdák megelégedtek a vendégek részéről elhangzott karácsonyi üdvözletekkel; a hitközség elnöke ugyan felbukkant a háttérben, de ő sem kívánt boldog chanukát. Marad a kérdés: kinek szólt ez a hitközségnél megtartott rendezvény?

Aztán volt egy kis séta György András vezetésével (aki egyébként azonos a hitközség és a Mazsihisz adatai között szereplő György Miklóssal), amelynek alkalmával két kísérőjével (Dr. Kuruczné Teszter Nelli és Frölich Erika) ellátogattak néhány helyre, ahol zsidók éltek, András pedig mesélt róluk. Így például Berta néniről, aki nagyon szigorú volt, András szavaival élve – idézem – „egy szatír” (?). „A mammon volt az istene, úgy nevelte a fiát is”. Vele, K. Gyurival sokszor üzletelt Andris, annak tudatában, hogy „ha egyszer elkapnak, mi börtönben vagyunk…” Barátjáról, aki már nincs az élők sorában, végül így emlékezett meg: „az igazság az, hogy megtett ő mindent azért, szegény nyugodjon, hogy… hogy inkább sokan haragudtak rá, nehezteltek.” Aztán mesélt Jenő bácsiról (teljes névvel), aki egyszer – „valószínűleg égett a talpa alatt a talaj” – összepakolta a cuccát és lelépett Amerikába, ahol „biztosítási csalásokat csináltak, béreltek és felgyújtottak üzleteket, de lebuktak. És öngyilkos lett…”

Ez volt hát az említésre méltó múlt András-Miklós szerint, aki a hitközség vezetőségi tagja. Ezt a szöveget vette fel és hagyta jóvá két szerkesztő, ezt olvashatja barát vagy ellenség, aki megtekinti a hitközség FB oldalát.

És máris megérkezünk a jelenbe, egy 30 művészi fotóból álló online kiállításhoz. A kísérő szöveget írta Frölich Erika, rendezte ő és Dr. Kuruczné Teszter Nelli a Mazsihisz Gyere velem zsinagógába! sorozatának részeként. Nem a képekről írok, hanem a kísérő szövegről, ami tele van hibákkal. Betűkihagyás, néhány elütés mondhatnánk, belefér (bár nem mindenkinél), helyesírási hibák, helytelenül leírt idegen szavak, tartalmi tévedések kevésbé. Talán nem is nézem/olvasom végig, ha Kertész Gábor, a hitközség kulturális referense és Sófár című lapjának jelenlegi szerkesztője egy üzenetben nem hívja fel rá a figyelmem (őt külön elismerés illeti a lap legutóbbi számában közölt A Jézus-hívő zsidókról c. írás közléséért). De mivel felhívta, legyen enyém a kritikus hálátlan szerepe, lássuk a hibákat a teljesség igénye nélkül:

melyjel (helyesen: mellyel), mindara (mindarra), ellem (kétszer fordul elő így, helyesen: elem), monoteisztikus (monoteista), mágja (máglya), helység (itt: helyiség), luna-soláris (luniszoláris), zoroasztránus (zoroasztriánus), tempioritás (temporalitás), éjjekre (éjekre), és így tovább. Aztán a 113. zsoltár egy sora, amely a képaláíráson így szerepel: „nap kelettől másik széléig terjed az Ö.kévaló uralma.” A fordító (ferdítő) nincs feltüntetve (pedig felettébb érdekelne), én az IMIT-félét szoktam idézni: „Napkeltétől napnyugtáig dicsérve legyen az Örökkévaló neve”. Lássuk be, nem ugyanaz.

A fesztivál záróprogramjaként Kérdezd a lelkészt, kérdezd a rabbit címmel Kósa László református lelkész és Dr. Kurucz Ákos rabbijelölt beszélgetett egymással és válaszolt a feltett kérdésekre. A közel másfél órás felvétel végén a rabbijelölt úr megjegyzi: „Nagyon érdekes volt. A legelsőnél (egy sorozat része volt a beszélgetés) azt gondoltuk, hogy biztos a zsidósággal kapcsolatos kérdések fognak dominálni. Legalábbis én meglepődtem, hogy a kérdéseknek a jelentős része Kósa lelkész úrhoz érkezett.”

Nos, az előzmények ismeretében én nem lepődtem meg.

A szerző Somos Péter

1 hozzászólás
0

You may also like