Kritika

Írta: Admin

Kedves Zsombor!

Megnéztem az Itt az idő… című filmjét. December 27-ig 26 pozitív, 16 negatív lájkot kapott a Youtube-on, 3014-en látták nyolc nap alatt, ami nem kevés.

Megnéztem, bár utólag nem vagyok benne biztos, hogy nekem is szánta. Azért nem, mert már a 4. percben tegezve szólítja meg a nézőit, márpedig mi nem tegeződünk. Ha ismernénk egymást, egy idő után bizonyára felajánlottam volna a pertut – nekem illik, 68 éves vagyok –, de nem ismerjük, így nem ajánlhattam fel, úgyhogy ne tegezzen, vagy írja ki: 50 (60) éven felülieknek nem ajánlott.

Ebből sejtheti, hogy nem tetszett a filmje. Jöjjenek hát a nagyobb problémák.

08.30-nál elhangzik a kérdés: „Teológiai értelemben a katolikus egyház azt mondja, hogy aki zsidó vallású, az az élet és az Isten szempontjából egyenrangú egy római katolikus emberrel?” A válasz: „Ezt ilyen nyíltan nem mondja ki, de…efelé haladunk.” Ezt talán fölösleges kommentálni, olvassa el néhányszor, aki nem hisz a szemének. Különösen az a zsidó, aki áhítja, hogy egyenrangúnak tekintsék a római katolikusok „az élet és Isten szempontjából”.

Siralmas.

19.50. kérdés: „Egy római katolikus embernek lehet-e izraeli… vagy vatikáni identitása?” Nem sokkal később: 22.40. kérdés: „Egy katolikus embernek a gyökereit tekintve lehet-e akár egyfajta zsidó identitása?” Már megint az identitás. Miért ne legyen egy katolikusnak mondjuk katolikus identitása? És ha zsidó identitása van, akkor mitől katolikus? Ön szerint? 21.20. kérdés: „Kijelenthető-e, hogy Jézus olyan szinten tartotta a vallását, mint ma egy ortodox, nagyon vallásos zsidó?” Nem, Zsombor, nem tarthatta olyan szinten, mivel nem létezett Talmud, sem Sulchán aruch.

Kedves Zsombor, ez egy szerkesztett, vágott anyag, gondolom, többen meghallgatták nyilvánosságra hozatala előtt/után. Hogy maradhatott benne ez a mondat a tanár úr részéről: 19.30.: „A Szentszék és a Vatikán kölcsönösen elismerte egymást…” Mármint 1993-ban, hiszen erről volt szó az előzményekben. Nos, ha így történt, ez örvendetes, legalább a kereszténységen belül sikerült megteremteni a kölcsönös elismerést.

És ha már a szerkesztésnél tartunk: mi szükség volt kétszer szerepeltetni a 30 percben Hieronymus Boss Keresztút c. képét a visszataszító külsejű zsidókkal? Miért kellett egy olyan Hatikva felvételt választani, amelyben a (nefes) jehudi szót rossz kiejtéssel (hé helyett chet) éneklik?

Végül a külsőségekről: biztosan van oka, hogy felvett egy kipát, de akkor már éppen zoknit is húzhatott volna. Rendben, lehet, hogy túl maradi vagyok, de ha már nem húzott, nem kellett volna a cipőtalpát fogdosni beszélgetés közben (pl. 15.30-nál). Zsombor, ez egy nyilvános szereplés, meg kéne tanulnia ehhez méltón viselkedni.

Itt az idő.

A szerző Somos Péter

0 hozzászólás
0

You may also like